Varför sviker publiken?

Hundraåttio personer besökte FreeFall i Jakobstad i lördags. Sextio hittade till P-ung festivalen i Forsby samma kväll, trots fritt inträde och gratis busstransport. Att festivalerna konkurrerat ut varandra stämmer således inte. Många ursäkter har jag hört under veckan innan och dagarna efter festivalerna. Underläppen är snart sönderbiten. Att folk som ser och hör musik enbart för nöjes skull, samtidigt vill dricka öl i festivalsammanhang, kan jag på sätt och vis förstå. Men när folk som själva sysslar med musik eller annars ser musik som en viktig del av livet skippar en festival, övergår det mitt förstånd. När folk från t ex Helsingfors och Vasa bokar in ett veckoslut hos släkt och vänner i Jakobstad enkom för att kunna besöka FreeFall och då band som The Iniquity Descent ställer upp utan gage, ter sig ursäkterna ännu mera absurda.

Om man utgår ifrån att lokal musik inte når upp till en tillräckligt hög nivå, bara på grund av att den är just från trakten, förstör man inte bara för sig själv genom att inte uppleva verkligheten. I längden bidrar man till att få arrangörer ser någon poäng med att ordna dylika tillställningar. Det har vi åtminstone ett par exempel på sedan tidigare. Väljer man att inte dyka upp för att man antar att den rätta festivalstämningen ändå inte kommer att infinna sig för att publiksiffran är så liten, har man inte bara målat in sig i ett hörn, utan också bidragit till att artisterna knappast ser festivalen ifråga som ett attraktivt spelningsalternativ i framtiden. Detta är bara ett par konkreta exempel.

Visst, Jakobstads Musikförening har en del saker att jobba på för att synas bättre och höras högre. Men till det krävs att folk ställer upp då spelningar anordnas. Till det krävs också att många fler musikintresserade människor i nejden på ett eller annat sätt aktiverar sig i verksamheten. Gör det, så får musiken i den här staden vad den näring den faktiskt är värd!