Hipster Slayer håller löften

Bandet Hipster Slayer föddes i oktober ifjol. En baby, kunde man ju tro. Men Hipster Slayer är en samling väldigt erfarna och ambitiösa unga Jakobstadsmusiker, som fullständigt struntade i att ta det lilla lugna. De siktade högt från början, producerade låtar i en otrolig takt, spelade in musikvideor från en live studiosession, intresserade populära radiokanaler och drog nyligen ett fantastiskt debutgig vid ett fullsatt After Eight.

De har öppet använt sig av att skapa en hype kring bandet, så som ”man ska göra för att lyckas”. Men det är inga tomma hot de kommer med. Jag känner killarna från en hop andra projekt, och även om Hipster Slayer är något helt annat än de flesta av dem arbetat med tidigare så håller de nog allt de lovat.

Det började med Victor Sågfors (Opus Symbiosis), Mats Ödahl (The Napkins, krazyFlipy, The Vibratones) och Toni Nordlund (FAT Trio, Spaghetti Junction, The Journeymen). Ett skolprojekt vid Musikhuset. Släng in Tim Granbacka (Storyville Saints, soloprojekt) med en galen kreativitet både musikaliskt och textmässigt, så får du något som inte ryms inom Musikhusets väggar.

De spelar en skön blandning synth- och gitarrbaserad pop/rock som kan liknas vid allt från Kings of Leon till Mumford & Sons. Det är stundvis trallvänligt, som låten ”Young”, en av de videos som snurrat på YouTube, och stundvis tappar man hakan åt mäktiga körer och ljudlandskap. Alltid tajt, alltid ett flöde, kraftigt medryckande, levande, och framförallt roligt.

After Eight var smockfullt 4:e april, nästan en timme innan debutspelningen skulle börja. Det var en fröjd för ögat att se ett lokalt band lyckas med sin hype, och få äran att dela med sig av sin musik åt så många öppna lyssnare. Det var dynamiskt, både stort och lättsamt, dansant och generöst. Det var svårt att tro att detta var en första spelning för uppsättningen.


Som extra förstärkning på keyboard och sång fanns Joel Forsbacka, full av energi och ett fint tillskott till en annars stadig kvartett. Det är överlag väldigt svårt att hitta negativa sidor av giget, förutom After Eights litenhet för musiken i fråga, ljudmässigt och sittplatsmässigt. Detta var en spelning man helt enkelt skulle vara på. ”17 churches” blev definitivt en av favoriterna.

”In my town there are seventeen churches
Seventeen, and not a place to stay sane...”

För även om man kanske ser naiva tonårstjejer skrika vid en första lyssning av ”Young” så är det verkligen inte fråga om ytlig musik. Det om något fick jag på klart under debutspelningen. Både musik- och textmässigt är detta väldigt givande och mättande.
Granbackas texter är fenomenalt underhållande och poetiska, med tankar han själv tänker just nu. Det är kärlek, hat, religion, samhället, vänskap, drömmar, nattliga sådana, och om att bli äldre. Upplevelser från livet blandat med humor och starka åsikter.

- Jag inspireras bland annat av Jack Kerouac och hans ”spontaneous prose”. Då man skriver som om man pratade med en nära vän, helt utan filter. Så börjar jag ofta då jag skriver och sedan utvecklas en stadigare storyline som fler kan relatera till. Men oftast är enda gemensamma nämnaren för det jag skriver just det att det kommer från mitt huvud, säger Granbacka.

- Till exempel låten ”Young” är som ett samtal med en person som är väldigt religiös och konservativ, och där jämförs mitt tankesätt med den personens.

Allen Ginsbergs dikt ”Howl” är också en inspirationskälla, och det märks tydligt i Granbackas vilja att lyfta fram de som är utanför, the underdog, minoriteter och missförstådda medmänniskor. Frihetstänket är där, och vackert är det.


Sågfors, Ödahl och Nordlund arbetar för att stöda Granbackas låtidéer och de bygger fritt på med sina instrument då bandet tillsammans gör låtarna till riktiga Hispter Slayer-dängor. Sågfors är fri i sitt gitarrexperimenterande och bjuder på dynamik och vackra landskap, och Ödahls bas är tung men framåtdrivande. Nordlund berättar så här om sitt budskap:

- Jag trummar.

De är alltså klockrena helt igenom. Jag avslutar som Hipster Slayer själva gjorde vid After Eight:

”Don't let anybody tell you
you're too old to dream...”


Alexandra Sandbäck 
Jeppis Musa/Univocal Music